Секрет ідеальних курячих котлет: рецепт, який повертає смак дитинства і традиційні домашні нотки
Курячі котлети – це класика домашньої кухні, яка знайома багатьом з дитинства. У кожної господині є свій рецепт приготування цього смачного та поживного блюда, але не всі вони можуть похвалитися тим самим неповторним смаком, який ми пам’ятаємо з дитячих років. Після довгих пошуків і експериментів, я знайшла рецепт, який повернув мене у ті безтурботні часи, коли курячі котлети були однією з улюблених страв.
Секрет ідеальних курячих котлет полягає в правильних пропорціях інгредієнтів та особливостях приготування фаршу. Важливо дотримуватися технології та не додавати нічого зайвого, що може порушити гармонію смаку. Саме ці нюанси роблять курячі котлети соковитими, підсмаженими та з ніжним вершковим присмаком. Для досягнення найкращого результату, необхідно строго дотримуватися ваги кожного інгредієнта. Завдяки сучасним кухонним вагам, це завдання стає простішим. Важливо використовувати тільки куряче м’ясо з ніжок та грудки, видаляючи всі жилки та жир. М’ясо потрібно двічі прокрутити через м’ясорубку з крупною решіткою, адже саме цей метод забезпечує необхідну текстуру фаршу.
Дотримуючись всіх цих рекомендацій, ви зможете приготувати курячі котлети, які будуть максимально наближені до тих, що готували наші бабусі. Спробуйте цей рецепт, і ви знову відчуєте той самий смак, який приносить затишок та задоволення від кожного шматочка.
Інгредієнти
- курка (велика, близько 2 кг, фарш має вийти 1 кг) – 1 шт;
- хліб (білий, без кірок) – 250 г;
- молоко – 350 мл;
- масло вершкове – 30 г;
- сіль – за смаком;
- панірувальні сухарі – 3 ст. л.
Ось така книга зберігається в нашій родині вже довгий час. Перед приготуванням хочу попередити, що всі інгредієнти треба строго зважувати, благо кухонні ваги зараз є практично в кожному будинку. Це дуже важливо, інакше не має сенсу готувати. Технологію приготування не міняємо і не додаємо нічого, що на нашу думку, дуже “проситься” у цей рецепт, типу, часнику, цибулі, зелені, перцю і т. п.
Якщо ви будете слідувати всім правилам, то тільки тоді я можу гарантувати вам смачну, натуральну курячу котлету, якою вона повинна бути за Гостом. Для фаршу нам знадобиться куряче м’ясо з ніжок, і з грудки. Відокремлюємо м’ясо від кісток, шкіру викидаємо, зрізаємо всі жилки і жир. Нарізаємо на шматочки і проворачиваем два рази через м’ясорубку з крупною решіткою (в блендері не можна, саме м’ясорубка).
У мене вийшов кілограм фаршу, але стільки котлет мені сьогодні не потрібно, так що я розділила і половину прибрала в холодильник. Я дала розкладку продуктів, як було написано в книзі, але у мене фаршу 500 г, відповідно я всі інгредієнти ділю навпіл. З хліба зрізати кірки (не викидати) і замочити в молоці. Розім’яти руками хліб до однорідної “каші”. Додати хліб до курячого фаршу.
Все добре перемішати і ще раз пропустити через м’ясорубку. Після цього посолити. додати розм’якшене вершкове масло (але не розтоплене!). Ще раз добре вимісити і прибрати в холодильник мінімум на 30 хвилин.
Тим часом, перемолоти хлібні кірки блендером (як ви пам’ятаєте, в СРСР нічого не викидали. Змішуємо отриману крихту з панірувальними сухарями. Формуємо котлети і обвалюємо в паніровці. Смажимо або на топленном маслі, або на суміші рослинного зі вершковим, на добре розігрітій сковороді без кришки. Смажимо приблизно по 3-4 хвилини з кожного боку, після цього перевертаємо їх боком, накриваємо кришкою, зменшуємо вогонь до мінімуму і тушкуємо ще 7 хвилин.